Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


(MOBIL) Nokia: Connecting People

2008.07.23

2004-ben 55 505 főt foglalkoztatott. Fő területe a telekommunikáció. Termékei között megtalálhatóak még az otthoni kommunikációs-, a mobil játékeszközök, a kiegészítő felszerelések, a Wi-Fi eszközök, és a rádiós hangátviteli felszerelések. 2004-es árbevétele 29,3 milliárd euró volt. A Nokia mobilkommunikációs eszközei megtalálhatók a világ összes piacán és protokolljaiban, többek között a GSM, a CDMA és a WCDMA hálózatokban. Céges kultúr A Nokia, Finnország legnagyobb társaságának főhadiszállása. A Nokia hivatalos céges kultúra tervezete, a The Nokia Way (magyarul: "A Nokia Út") hangsúlyozza a gyorsaságot és a rugalmasságot a döntéshozatalban egy sima, hálózatszerű szervezetben. Az egyenlő lehetőségek és a nyíltság hangsúlyos helyet kapnak a vezetőség és a dolgozói közösség között. A Nokia a mobiltechnológiában folyamatosan és előregondolkozva dollármilliókat költ a kutatásra és a fejlesztésre, hogy a piacon elsőként jelenhessen meg az új alkalmazásokkal.

>>>Erdekessegek<<<

A Nokia telefonokon SMS érkezésekor hallható dallam az "SMS" szó morzejele. Hasonlóképpen, az emelkedő hangerejű üzenetjelző hang a "Connecting People"-nek, a Nokia szlogenének a morzejele.

A "Nokia Tune" nevű csengőhang (valószínűleg a világ legismKép ertebb csengőhangja) egy 19. századbeli gitárszámon alapul, melyet Francisco Tárrega spanyol muzsikus írt (Gran Vals című szám). A Nokia Tune csengőhang eredetileg ezért Gran Vals néven szerepelt, és 1998-ban vette fel új nevét, miután a cég hírét vette, hogy az emberek csak a "Nokia csengőhangja"-ként (Nokia Tune) emlegítik. A Nokiát a nem Nokia mobilt használó emberek gyakran hívják aikon-nak, ez a Nokia szó visszafele olvasva. A Nokia ötödik legnagyobb mobiltelefon gyártó üzeme található Magyarországon, a Komárom-Esztergom megyei Komáromban. Az egység több, mint 4000 embert foglalkoztat, amellyel egyike a legnagyobb -nem állami- munkáltatóknak, továbbá exportőröknek hazánkban. A cég jelentős R&D (kutató és fejlesztő) részleget is üzemeltet Budapesten, ahol többszáz magasan kvalifikált dolgozót foglalkoztat. A "Mobira Senator" nevű autó-telefon 1982-es bemutatása és 2005 szeptembere között a cég összesen megközelítőleg 400 telefontípust mutatott be a különböző analóg és digitális rendszerekhez. A Nokia 2005-ös év elején kifuttatott 3310 és 3330 szériából 126 millió darabot értékesített az ezredforduló óta. Összehasonlítás képpen az 1991 és 1998 között eladott készülékek száma 100 millió volt. 1991-ben a Nokia 800 000 telefont adott el. 2004-ben már 207,7 millió egység került le a gyártószalagokról, azaz megközelítőleg 6,5 telefon készült másodpercenként. A legfejettebb Nokiák Symbian operációs rendszert használnak.